Mængde12 eller 24 boller
Ingredienser
50 g gær
½ dl lunkent vand
2 dl mælk
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
2 spsk olie
1 æg
evt. 1 tsk. stødt kardemomme
ca. 500 g hvedemel – eller 250 g Hvid Hvede og 250 g alm. hvedemel
Fremgangsmåde
Lun vand og mælk til ca. 40 °C (lillefinger-varmt) og udrør gæren her i.
Tilsæt salt, sukker, olie, æg og evt. kardemomme.
Melet tilsættes og der æltes grundigt.
Stil dejen til hævning et lunt sted i mindst 45 minutter.
Slås ned og formes til 24 boller, der lægges i en bradepande med ca. 1½ cm imellem hver bolle.
Efterhæver i ca. 15 minutter.
Bages ved 200 °C i ca. 30 minutter midt i ovnen.
Flækkes og ristes.
Serveres med skrabet smør, mager ost, hytteost, marmelade, honning, pålægschokolade, magert pålæg osv.
Variation
For at øge fiberindholdet og hermed gøre hvederne mere sunde: Udskift 500 g hvedemel med 250 g Hvid Hvede og 250 g hvedemel