Mængde
30
Ingredienser
1 mellemstor porre (ca. 125 g)
2 store gulerødder (ca. 200 g)
2½ dl surmælksprodukt, f.eks. ymer, A38 eller ylette
2½ dl vand
50 g gær
2 tsk salt
175 g kogt skinke i strimler
ca. 250 g grahamsmel
ca. 650 g hvedemel
Pensling: Surmælksprodukt rørt med vand
Fremgangsmåde
Porren renses, halveres og skæres i tynde skiver.
Porren blancheres i lidt vand i en gryde.
Porren hældes i en sigte og afdryppes.
Gulerødderne skrælles og rives groft.
Vand og surmælksprodukt varmes til 370.
Udrør gæren i det lunkne mælkeblanding.
Salt, skinke, porre, gulerødder, grahamsmel og hvedemel tilsættes – hold lidt hvedemel tilbage.
Ælt dejen godt med resten af melet.
Forhævning: ca. 1 time.
Del dejen i 30 stykker og form dem til boller.
Bollerne stilles på en bageplade med bagepapir
Efterhævning: ca. 30 min.
Bollerne pensles med surmælksprodukt rørt med vand.
Bag bollerne midt i ovnen i ca. 15-20 min. v. 200 °C.
Børnevenlig variation
I stedet for porre kan gulerodsmængden øges til 325 g