Mængde
16 stk
Ingredienser
50 g gær
2½ dl mælk
1 tsk salt
2 spsk sukker
4 spsk olie
1 æg
500 g mel – f.eks. 100 g fuldkornshvedemel
50 g havregryn
50 g hvid hvede
300 g hvedemel
Pensling: 1 sammenpisket æg
Drys: Sesamfrø
Fremgangsmåde
Lun mælken (lillefingervarm) og opløs gæren i mælken.
Tilsæt de øvrige ingredienser.
Ælt dejen godt, til den har konsistens som en almindelig gærdej.
Forhæver i min. 1½ time.
Herefter æltes og formes dejen til 16 boller og sættes på en bageplade beklædt med bagepapir.
Efterhæver i 15-30 min.
Pensles med sammenpisket æg og drysses med sesamfrø.
Bages i varmluftovn ved 180-200 °C i 15 min.
Tip til minus tørre boller
Jo mere mager en gærdej er, jo længere holder bollerne sig friske og ikke tørre.
En anden måde at forhindre tørre boller er at dejen tilsættes 2-3 dl risengrød, 2-3 dl reven gulerod / courgette, 2-3 dl reven æble osv. – og herefter skal dejen måske tilsættes lidt mere mel end de angivne 500 g.