Hveder

Mængde12 eller 24 boller

Ingredienser

50 g gær

½ dl lunkent vand

2 dl mælk

1 tsk. salt

1 tsk. sukker

2 spsk olie

1 æg

evt. 1 tsk. stødt kardemomme

ca. 500 g hvedemel – eller 250 g Hvid Hvede og 250 g alm. hvedemel

Fremgangsmåde

  1. Lun vand og mælk til ca. 40 °C (lillefinger-varmt) og udrør gæren her i.

  2. Tilsæt salt, sukker, olie, æg og evt. kardemomme.

  3. Melet tilsættes og der æltes grundigt.

  4. Stil dejen til hævning et lunt sted i mindst 45 minutter.

  5. Slås ned og formes til 24 boller, der lægges i en bradepande med ca. 1½ cm imellem hver bolle.

  6. Efterhæver i ca. 15 minutter.

  7. Bages ved 200 °C i ca. 30 minutter midt i ovnen.

  8. Flækkes og ristes.

Serveres med skrabet smør, mager ost, hytteost, marmelade, honning, pålægschokolade, magert pålæg osv.

Variation

For at øge fiberindholdet og hermed gøre hvederne mere sunde: Udskift 500 g hvedemel med 250 g Hvid Hvede og 250 g hvedemel